سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تاسیسات حرارتی و برودتی

اصول بهره برداری چیلر


از آنجائیکه مخزن پایین در بردارنده ایزوبر و اوپراتور می باشد، تحت خلا بسیار زیاد یعنی حدود 6 میلی متر جیوه مطلق قرار داشته و مبرد که بر روی لوله های اوپراتور پاشیده می شود بلافاصله در درجه حرارت اشباع منطیق با فشار (3 درجه سانتی گرا) به جوش می آید و در اثر تبخیر، انرژی حرارتی آب چیلد جاری در لوله های اوپراتور را جذب می کند.
بخار فوق الذکر توسط محلول غلیظ لیتیوم بوماید موجود در ایزوبر جذب شده و غلظت محلول از 5/62 درصد به حدود 59 درصد می رسد. حرارت ایجاد شده در اثر جذب مبرد، توسط آب مبرد برج خنک کننده به خارج از چیلر منتقل می گردد.
محلول رقیق شده بر اثر جذب مبرد در ایزوبر، توسط پمپ محلول به مخزن بالایی منتقل می گردد و توسط بخار و یا آب داغ جاری در لوله های ژنراتور گرم شده و به جوش می آید. در نتیجه آب موجود در محلول رقیق تبخیر شده و محلول غلیظ می گردد. بخار حاصله بر روی لوله های کنانسور جاری شده و قطرات آب بر روی لوله های کندانسور تشکیل می گردد و گرمای تقطیر توسط آب جاری در لوله های کندانسور به خارج هدایت می گردد.
از آنجائیکه مخزن فوقانی تحت خلا بالایی (حدود 6 میلی متر جیوه مطلق) قرار دارد بخار آب در درجه حرارت حدود 35 درجه سانتی گراد تقطیر شده و به مخزن پائین منتقل می گردد. از طرف دیگر محلول رقیق خروجی از ایزوبر قبل از ورود به ژنراتور و محلول غلیظ خروجی از ژنراتور قبل از ورود به ایزوبر از یک مبدل حرارتی عبور کرده و انرژی حرارتی بین یکدیگر مبادله می نمایند. به این صورت که محلول غلیظ خروجی از ژنراتور در مبدل حرارتی فوق الذکر سرد شده و محلول رقیق خروجی از ایزوبر در مبدل خرارتی فوق الذکر گرم شده و بدین ترتیب راندمان کلی سیستم افزایش می یابد. محلول غلیظ بعد از عبور از مبدل حرارتی با مقداری از محلول رقیق در اداکتور مخلوط شده و به صورت محلول غلظت متوسط لیتیوم بروماید در می آید که از طریق نازل هایی بر روی لوله های ابزوبر پاشیده می شود. این محلول غلیظ در ایزوبر بخار مبرد را جذب کرده و به صورت محلول رقیق در می آید و در کف ایزوبر جمع شده و از طریق پمپ به سمت ژنراتور منتقل می گردد و بدین ترتیب سیکل کاری دستگاه تکمیل می شود.
(3) لوله ها از جنس مس می باشند. سطوح داخلی لوله ها را با برسی که به داخل لوله ها وارد می شود تمیز کنید. از ایجاد هر گونه صدمه به لوله ها جلوگیری کنید. در ضمن تمیز کردن به روش فوق، سعی کنید داخل لوله آب جاری باشد. در این صورت تمیز کردن بهتر صورت میگیرد.

داکت اسپیلت زانتی دستگاه هواساز صنعتی فن کویل سقفی توکار  چیلر تراکمی آب خنک  چیلر تراکمی هوا خنک  مینی چیلر


(4) وقتی که عملیات تمیز کردن تمام شد، درپوش های واترباکس ها را بعد از انجام عملیات زیر ببندید؛
الف: تمام قسمت ها را از نظر خوردگی بررسی کنید. در اطراف لوله های ورودی و خروجی، اتصال لوله ها به دیوار های کاری، سطوح تماس دیواره های کناری و فلانچ های با دقت بیشتری مورد بازرسی قرار گیرند.
ب: لوله ها و سطوح داخلی واترباکسها را از نظر عدم وجود برس، پارچه و سایر اشیاء خارجی با دقت بررسی کنید.
ج: واشرهای مربوطه را به دقت بررسی کنید که احیانا صدمه ای ندیده باشند.
ب: رسوب گیری به روش شیمیایی
رسوب معمولا به صورت یک لایه سخت بر روی سطوح داخلی لوله ها تشکیل می گردد که اغلب به سختی قابل تشخیص است و باعث کاهش ضریب انتقال حرارت می گردد.
(1) برای انتخاب روش شیمیایی موثر برای رسوب زدائی لازم است عناصری که آن را تشکیل می دهد بشناسیم. رسوب ها معمولا به شرح زیر هستند:
- کلسیم
- زنگ آهن
- گل
(2) تعیین مواد شیمیایی شوینده و روش رسوب زدائی
بعد از آنکه عناصر تشکیل دهنده رسوب تعیین گردید، موثرترین مواد شیمیایی و روش جهت رسوب زدائی انتخاب می گردد. معمولا مخلوطی از محلول اسید کلریدریک و افزودنی شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی حالت های زیر پیش می آید؛
- نمک کلسیم ← اسید ضعیف
- زنگ آهن ← اسید قوی و افزودنی شیمیایی (جهت جلوگیری از خوردگی)
و: وضعیت در حالت تابستانی قرار گیرد.
ز: لامپ منبع انرژی الکتریکی را از نظر وجود انرژی الکتریکی زیر نظر بگیرید.
3-4- راه اندازی
الف: دکمه راه اندازی بر روی تابلوی فرمان را فشار دهید. در این حالت لامپ RUN باید روشن بشود. در غیر این صورت کارهای مربوط به آماده کردن برای راه اندازی دارای نقص و اشکال می باشد. تمامی عملیات 2-4 را تکرار کنید.
ب: در صورت عدم وجود هرگونه عامل غیرعادی، شیر کنترل بخار به صورت خودکار بسته خواهد ماند. در حالت نرمال میزان باز و بسته ماندن شیر کنترل توسط کنترلر درجه حرارت، کنترل می شود.
4-4- عملیات و فعالیت های بعد از راه اندازی
1-4-4- بهره برداری از پمپ خلاء
1- مطمئن شوید که پمپ محلول در حال کار است.
2- مطمئن شوید کلیه شیرهای دستی بسته است.
3- دکمه استارت پمپ وکیوم (Vacuum pump) را فشار دهید.
4- اطمینان حاصل کنید که پمپ وکیوم روشن می باشد.
5- پس از مدت یک دقیقه کار کردن پمپ، شیر شماره 3 بار باز کنید.
6- پس از مدت حدود 1 دقیق دیگر شیر شماره 2 را باز کنید.
7- عدد قرائت شده از گیج وکیوم باید کمتر از 4 الی 6 میلیمتر جیوه را نشان دهد. در صورتی که عدد نشان داده شده روی گیچ وکیوم بیش از 6 میلی متر جیوه باشد باید شیرهای بازشده را کاملا ببندید. پس از اطمینان از بسته بودن کلیه شیرها، پمپ وکیوم را خاموش و روغن آن را تعویض کنید. (روش تعویض روغن در مراحل بعدی گفته خواهد شد)
پس از تعویض روغن پمپ مجددا مراحل 1 الی 7 را تکرار کنید و اگر که عدد نشان داده شه کمتر از 4 میلی متر جیوه
سرد می نماید. بخار حاصل توسط محلول لیتیوم بروماید در قسمت جاذب با ایزربر جذب شده مانع از افزایش فشار داخل اوپراتور می گردد. این محلول (LiBr) که بخار آب را جذب نموده و خود رقیق شده است به قسمت ژنراتور هدایت می شود و در آنجا توسط بخار یا آب داغی که داخل لوله های ژنراتور در جریان است غلیظ گردیده و برای جذب مجدد بخار راهی قسمت ایزوبر می شود. بخار جداشده کندانس شده و به قسمت اوپراتور باز می گردد. بالن توضیح داده شده در مثال فوق مانند بخش اوپراتور در چیلرهای جذبی عمل می کند.
داده می شود.
اصولا کریستال شدن ناشی از افت شدید دما و افزایش غلظت محلول لیتیوم بروماید در مسیر خروجی محلول غلیظ از مبدل (بیشترین غلظت و کمترین دما) صورت می گیرد. بدین معنا که حالت محلول بودن لیتیوم بروماید تابع دما و غلظت آن است که در شکل شماره (9) غلظت، دما و ناحیه کریستال شدن آن مشخص شده است. علت کشیدن سیستم به سمت کریستال می تواند ناشی از دو حالت در چیلر باش. ممکن است آب برج خنک کننده به حدی افت نماید که سبب کاهش شدید درجه حرارت محلول رقیق خروجی از ایزوبر گردد. کاهش دما سبب کاهش زیاد دمای محلول غلیظی که از ژنراتور به مبدل وارد می شود. در محل خروج محلول غلیظ از مبدل کاهش دما به حداکثر می رسد که با توجه به غلظت آن به کریستال شدن منجر شود که در این صورت لازم است حتما در مورد کنترل دمای آب برج خنک کننده اقدام موثر نظیر نصب شیر سه راهه یا دو راهه و بای پاس های دستی و یا خاموش و روشن نمودن فن برج به عمل آید. در صورت عملکرد صحیح سیستم کنترل دمای آب برج پدیده کریستال در دستگاه های شرکت ساری پویا هرگز پیش نمی آید.
2-7-4- عملکرد ضد کریستالیزاسیون اتوماتیک در پیلرهای مدل SSE
چنانچه به هر دلیلی کریستالیزاسیون در دستگاه حادث شود جریان محلول غلیظ از مسیر اصلی آن یعنی مسیر مبدل کاهش و یا مسدود می گردد و سبب می شود محلول داغ لیتیوم بروماید از مسیر سرریز خط ضد کریستال مستقیما وارد ابزوبر شود که باعث افزایش دمای محلول ابزوبر می شود. این محلول گرم که از مسیر مبدل به ژنراتور در جریان است سبب افزایش دمای بلورهای کریستال شده لیتیوم بروماید می گردد و مسیر مسدود شده کریستال را مجددا ذوب و جاری می سازد. به هر حال خاطر نشان می شود که علت کریستال شدن باید شناسایی و برطرف شود.
در اثر پدیده کریستال شدن با علائم زیر آشکار می یابد.
(1) درجه حرارت آب چیلر خروجی افزایش می یابد.
(2) سطح محلول از طریق چشمی ابزوبر قابل روئت نمی باشد.
(3) سر و صدا در پمپ محلول به علت پدیده کاویتاسیون ایجاد می گردد.
این مطلب نیز صادق است. یعنی اگر فشار داخل این ظرف را به وسیله پمپ واکیوم، به فشاری کمتر از فشار یک اتمسفر حالت طبیعی محسوب می شود برسانیم، یا به عبارتی ایجاد خلا کنیم، مشاهده خواهیم کرد که مثلا در نیم اتمسفر، آب در 81 درجه سانتی گراد به جوش می آید و اگر خلاء را بیشتر کرده و به 6mmHg (حدود یک صدم فشار جو) برسانیم آب در دمای حدود 3 درجه سانتی گراد به جوش خواهد آمد. این خاصیت در مایعات مختلف فرق می کند. مثلا مایع آمونیاک یا مایع الکل یا مایع فریون های مختلف هر کدام در فشار معینی تغییر فاز داده و تبخیر می شوند. مانند آنچه در یخچال های خانگی اتفاق می افتد. بنابراین از نقش دو عامل فشار و دمای مایع در تبخیر آگاه شدیم.
اکنون توضیح خواهیم داد که چرا در اثر تبخیر، کاهش دما اتفاق می افتد و چرا جداره ظرف سرد می شود. بر اساس آنچه که شرح داده شد وقتی دمای آب در شرایط طبیعی به 100 درجه سانتی گراد می رسد آب تبخیر می شود، اگر حین تبخیر عامل گرمایش (چراغ با هیتر) را خاموش کنیم عمل جوش یا تبخیر متوقف می شود. بنابراین در می یابیم که عمل تبخیر نیاز به دریافت انرژی دارد (اصطلاحا تبخیر یک فراین گرماگیر است) . این فرایند می تواند در فشار بالاتر از فشار جو (مانند دیگ های زود پز)، یا پایین تر از فشار جو صورت گیرد. مانند آنچه در بالن مورد آزمایش با چیلر جذبی عمل می شود. باید دانست که جسمی که از دمای -273 درجه سانتی گراد گرمتر باشد می تواند برای جسم سردتر خود مولد گرما باشد. مثلا آب 10 درجه سانتی گراد که از طریق لوله های آب چیلر وارد چیلر جذبی می شود می تواند تامین کننده گرمای نهان تبخیر آب مقطری باشد که در داخل چیلر جذبی به علت پایین بودن فشار در حال تبخیر شدن است و در اثر این گرمادهی دمای خود آب چیلر کاهش خواهد یافت و مثلا به 6 درجه سانتی گراد خواهد رسید. مانند آنچه در چیلر جذبی آب و لیتیوم بروماید اتفاق می افتد و این آن چیزی است که ما به آن نیاز داریم و از آن جهت خنک نمودن هوا در هواسازها و فن کویل ها یا پروسه های صنعتی استفاده می نمائیم.
مصال فوق کاملا اساس و پایه کار چیلرهای جذبی آب و لیتیوم بروماید می باشد. در قسمت اوپراتور چیلرهای جذبی که آب سردجهت مصارف برودتی استفاده می شود خلاء یا فشار واقعی حدود 4 الی 6 میلی متر جیوه است و آب تحت این فشار به عنوان مبرد تبخیر می شود و گرمای نهان تبخیر را از آب جاری در لوله های اوپراتور دریافت کرده و آن را
در صورتی که آب در پوسته افزایش یابد، روغن با کیفیت نامناسب ممکن است به داخل اجزای پمپ نفوذ نماید. در این حالت لازم است روغن را تعویض کنید. برای تعویض روغن شیر ورودی لوله خروجی که در پایین نصب شده است را باز کنید.
ب: بازرسی و نگهداری
(1) روغن در پمپ خلاء وظیفه روانکاری پمپ را به عهده داشته و از نشت هوا به داخل چیلر برای جلوگیری از افت ظرفیت چیلر، ممانعت به عمل می اورد. نظر به اینکه ویسکوزیته روغن بر روی درجه خلاء و عملیات راه اندازی در درجه حرارت های پائین تاثیر دارد. همواره از روغنی استفاده کنید که برای پمپ خلاء توصیه شده است.
(2) هرگاه روغن کثیف شده باشد، آن را تعویض کنید. در بهره برداری اولیه، روغن سیاه به نظر می رسد که ناشی از خوردگی اولیه دریچه های کرینی می باشد. در این حالت لوله روغن عادی بوده و اشکالی ندارد.
ج: روش تعویض روغن پمپ خلاء
(1) لوله خروجی را باز کنید و سپس دریچه تخلیه روغن را باز کنید. هنگامی که روغن کهنه کاملا تخلیه شود، پمپ خلا را برای چند ثانیه راه اندازی کنید. در این حالت لوله ورودی به هوای محیط متصل می باشد و روغن از داخل پمپ به سهولت تخلیه خواهد شد.
(2) دریچه تخلیه را ببندید و روغن را به داخل پمپ خلاء از طریق لوله خروجی بریزید تا به سطح تعریف شده برسد (بین دو خط بر روی نشان دهنده سطح روغن).
(3) لوله خروجی را نصب کنید.
د: راه اندازی در شرایط آب و هوایی سرد
وقتی که در شرایط آب و هوایی سرد پمپ برج راه اندازی گردد، به علت بالا بودن لزجت روغن، پمپ ممکن است متوقف گردد و موتور به راحتی نتواند کار کند.
در این حالت به مدت 2 تا 3 دقیقه پمپ را در حالی که لوله ورودی آن به هوازی اتمسفر متصل است مورد بهره برداری
ج: انتهای آزاد شیلنگ فوق الذکر (به طوری که محلول آن تخلیه نگردد) را به داخل ظرف (سطل) 100 لیتری پر از محلول LiBr کرده و در ته آن ثابت کنید. هم اکنون شیر تزریق محلول را به آرامی باز کنید، به طوری که محلول بر اثر اختلاف فشار بین فشار بیرون و فشار داخل چیلر وارد چیلر شود.
هنگامی که سطح محلول در سطل کاهش یافت، به آن محلول LiBr اضافه کنید این عمل را همچنان تکرار کنید تا حجم محلول تزریق شده به میزانی که در دستور العمل قید شده است برسد.
د: تزریق الکل: 50 درصد میزان الکل را همزمان با تزریق محلول به سیستم تزریق نمائید.
دوم – تزریق مبرد
تزریق مبرد از طریق شیری که بر روی لوله خروجی پمپ مبرد نصب شده است انجام می گیرد.
الف: سطل را از مبرد (آب مقطر) پر کنید.
ب: شیلنگی (به طول یک متر و نیم) را از یک طرف به شیر فوق الذکر با بست مطمئن وصل کرده و هوای داخل شیلنگ را با پر کردن آن از آب مقطر تخلیه کنید.
ج: انتهای آزاد شیلنگ را به داخل سطل آب مقطر فرو برده و در ته سطل ثابت نگهدارید. اکنون شیر فوق الذکر را به آرامی باز کنید به طوری که آب مقطر به داخل چیلر مکیده شود و این عمل را آنقدر تکرار کنید تا حجم مبرد تعریف شده در دستور العمل به داخل دستگاه تزریق گردد.
د: 50 درصد باقی مانده الکل را همزمان با تزریق مبرد به سیستم تزریق نمایید.
سوم – پس از اتمام تزریق محلول مبرد و الکل پمپ خلاء را راه اندازی کنید که هوازی احتمالی درون چیلر تخلیه گردد.
2-1-4- تعیین جهت دوران پمپ های محلول و مبرد
پمپ های مبرد و محلول از نوع هرمتیک بوده و کاملا بسته هستند. در نتیجه جهت دوران آن با چشم قابل روئت نمی باشد. بنابراین جهت دوران (عادی و یا معکوس) لازم است با اندازه گیری فشار خروجی هر پمپ تعیین گردد.
بر روی هر یک از شیرهای سوپر خلا واقع در خروجی پمپ محلول و یا پمپ مبرد یک عدد نشان دهنده فشار مرکب نصب کنید . (فاصله هوایی بین شیر و فشار سنج را از آب مقطر پر کنید تا از نفوذ هوای واقع در آن به درون چیلر جلوگیری
6-4- سیستم کنترل ظرفیت در چیلرهای جذبی
همانطور که می دانیم انتخاب چیلر جذبی و یا کلا انتخاب تجهیزات تهویه مطبوع بر اساس حداکثر بار می باشد. مثلا وقتی یک چیلر 100 تن برای یک ساختمان انتخاب شده این نشان می دهد که در گرمترین روزهای تابستان و در گرم ترین ساعات روز بار سرمایی به اندازه 100 تن، معادل 6/351 کیلووات می باشد. حال در روزهایی که هوا خنک تر است یا اینکه در ساعات شب که هوا زیاد گرم نیست ولی در حدی هم خنک نیست که بتوان چیلر را خاموش کرد، باید تمهیداتی پیش بینی شود که ظرفیت چیلر را بار ساختمان تنظیم کرد. این کار معمولا به 3 روش انجام می شود که به شرح زیر می باشد:
1-6-4- سیستم کنترل بخار
همانطور که می دانیم منبع حرارتی چیلرهای جذبی بخار ، آبگرم یا آب داغ است. یعنی اگر چیلر بخواهد از حداکثر ظرفیت خود استفاده کند باید به اندازه لازم بخار در ژنراتور کندانس شود. مقدار انرژی لازم برای تولید هر تن برودت در چیلرهای مدل SSE معادل 965×18.7 Btu/hr می باشد. یا به عبارتی برای تولید هر تن برودت به مقدار 7/18 پوند در هر ساعت بخار لازم است. حال اگر بخار کمتری به ژنراتور فرستاده شود، ظرفیت چیلر هم متناسب با آن کاهش می یابد. این راه کنترل ظرفیت، متداول ترین و منطقی ترین راه کنترل ظرفیت دستگاه های بخار می باشد و با استفاده از شیر کنترل بخار انجام می گیرد.
شرکت ساری پویا نیز برای کنترل ظرفیت چیلرهای بخار خود از شیر کنترل دو راهه بخار استفاده می کند که عملکرد سیستم آن به شرح زیر می باشد:
وقتی چیلر با ظرفیت و مقدار بخار خاصی کار می کند، اگر بار ساختمان از ظرفیت چیلر بیشتر باشد دمای آب چیلر بالا می رود و اگر بار ساختمان از ظرفیت چیلر کمتر باشد دما آب چیلر از مقدار تعیین شده پایین تر می رود. با استفاده از این خاصیت یک سنسور دما روی مسیر خروجی آب چیلر از چیلر نصب شده و یک پردازش کننده داخل تابلو برق چیلر وجود دارد که اطلاعات دما را از سنسور گرفته و به شیر کنترل بخار فرمان باز یا بسته شدن می دهد و بدین ترتیب با کم یا زیاد کردن بخار ورودی به چیلر ظرفیت آن را متناسب با بار کنترل می کند.
4- کندانسور:
بخار مبرد تولید شده در ژنراتور از روی سطوح لوله های کندانسور (لوله هایی که آب برج خنک کن پس از عبور از لوله های ایزوبر وارد آنها می شود) عبور کرده و تقطیر می گردد و گرمای ناشی ار عمل تقطیر که معادل 82/2392 کیلوژول بر کیلوگرم می باشد را به داخل لوله های کندانسور می دهد و آب مقطر ایجاد شده در داخل سینی واقع در زیر کندانسور جمع آوری و به اوپراتور باز می گردد.
5- مبدل حرارتی محلول:
محلول غلیظی که از ژنراتور به ایزوبر باز می گردد قبل از ورود به ایزوبر از مبدل حرارتی محلول عبور کرده و گرمای خود را به محلول رقیقی که از ایزوبر به سمت ژنراتور منتقل می گردد می دهد. در نتیجه گرمای محلول غلیظ به محلول رقیق انتقال می یابد. در نتیجه در ژنراتور انرژی کمتری برای تبخیر مبرد مصرف می گردد و همچنین در ایزوبر میزان انتقال حرارت توسط آب سرد برج به میزان زیادی کاهش می یابد که وجود این مبدل حرارتی مجموعا سبب افزایش راندمان دستگاه و افزایش cop (ضریب عملکرد چیلر) می گردد.
6- سیستم پرچ (تخلیه گازهای غیرقابل تقطیر)
تولید گازهای غیرقابل تقطیر در چیلرهای جذبی سبب افزایش فشار نسبی در اوپراتور شه در نتیجه درجه حرارت آب چیلر افزایش یافته و کارایی چیلر را به شدت تقلیل می دهد. سیستم تخلیه گازهای غیرقابل تقطیر شامل شیر پرچ دستی، خلاء منبع، شیر سلونوئید تخلیه گاز و پمپ وکیوم می باشد. با بهره براری صحیح از سیستم برپ از افت ظرفیت برودتی چیلر و خوردگی در آن جلوگیری به عمل آمده و بهره برداری به صورت پایدار انجام خواهد شد.
7- پمپ ها
پمپ محلول : پمپ محلول، ایتیوم بروماید رقیق را از کف مخزن پایینی مکش کرده و بخشی از آن را به سمت ژنراتور از طریق مبدل حرارتی هدایت می کند و بخش دیگر به دستگاه اداکتور وارد شده و با محلول غلیظ مخلوط شده و محلول
د: قبل از جاری شدن آب در لوله های آب چیلر و آب سرد برج، حتما از تمیز بودن لوله ها و فیلترها از نظر تراشه های آهنی، ذرات جوش و ذرات ماسه و... مطمئن شوید.
ه: پس از آنکه مسیرهای آب چیلر و آب سرد، از آب پر شد، حتما این مسیرها هواگیری شود تا چنانچه هوا در قسمت بالای لوله ها جمع شده باشد از آنجا خارج گردد. در این مرحله فلانج ها را زیر نظر بگیرید تا در صورت نشتی برطرف گردد.
و: از تمیزی مسیر بخار نیز با برج بخار اطمینان حاصل کنید.
2-4- آماده کردن سیستم برای راه اندازی
الف: پمپ های آب چیلر را راه اندازی کنید و شیرآب چیلر را به تدریح باز کنید. از روشن شدن چراغ مربوط به جاری شدن آب چیلر اطمینان حاصل کنید. ضمنا از اینکه میزان فلوی آب چیلر در حد تعریف شده باشد مطمئن شوید.
ب: پمپ های آب برج را راه اندازی نموده و شیر آب برج را به تدریج باز کنید. از روشن شدن چراغ مربوط به جاری شدن آب سرد اطمینان حاصل کنید. ضمنا از اینکه میزان فلوی آب برج در حد تعریف شده باشد مطمئن شوید.
ج: سیستم آب چیلر و آب برج خنک کننده (و در دستگاه های آب گرم مسیر آب گرم ژنراتور) را هواگیری کنید. در لوله های بخار، با باز کردن شیر دریت یا پای پاس تله های بخار، کندانس تشکیل شده را از آن خارج کنید (در دستگاه های بخار).
د: عملکرد فلوسوئیچ های مسیر چیلر و برج چک کنید.
ه: عملکرد برج خنک کننده، بازبودن نازل های برج، عملکرد فن نیز بازدید کنید.
سبب کاهش دمای چیلر می شود. بخار حاصل از تبخیر مبرد توسط لیتیوم بروماید مناسب که حدودا دارای غلظت 62 % می باشد جذب می شود و این عمل سبب پایین ماندن فشار در اوپراتور و ادامه یافتن تبخیر مبرد می گردد. مبرد تبخیر نشده از لگن اوپرتور توسط پمپ مبرد (4) مجددا بر روی لوله های اوپراتور سیر کوله و اسپری می شود و سبب تسریع در تبخیر و افزایش توان برودتی دستگاه می شود. عمل جذب در ایزوبر (2) یک عمل گرمازا است.
افزایش دمای فضای ایزوبر باعث کاهش جذب بخار آب مبرد و نهایتا سبب افزایش فشار در داخل اوپراتور و بالا آمدن دما تبخیر و افزایش دمای خروجی آب چیلر می گردد. بنابراین این گرما باید از فضای ایزوبر خارج شود که این عمل توسط آب خنک کننده که از برج خنک کننده با منابع دیگر (مانند: رودخانه، چاه، دریا) تامین می شود انجام می گیرد. محلول غلیظ شده ژنراتورهای فشار بالا و فشار پائین بعد از گذشتن از مبدل های حرارتی دما بالا و دما پایین از طریق پمپ ایزوبر به منظور فراهم نمودن مناسب ترین محلول لیتیوم بروماید جهت جذب (غلظت 63 % و دمای 45 الی 50 درجه). وارد مجموعه نازل های اسپری لیتیوم بروماید در فضای ایزوبر یا جاذب می شوند و از طریق نازل ها بر روی لوله سرد ایزوبر پاشش می شود. این عمل و خاصیت لیتیوم بروماید سبب جذب بخار مبرد می گردد و محلول لیتیوم برومای دوباره رقیق شده و از کف ایزوبر مجددا در چرخه تغلیظ به جریان می افتد. جهت سیستم کنترل ظرفیت، دمای آب سرد یا چیلد واتر توسط سنسور حس می شود و با مقایسه دمایی که بر روی دستگاه تنظیم می شود، میزان انرژی حرارتی ورودی به چیلر را از طریق حجم بخار ورودی به ژنراتور فشار بالا کنترل می نماید.
5-6- بازرسی لوله ها و تمیزکردن آنها
رسوب تشکیل دهنده بر روی سطوح داخلی لوله ها سبب افت کارایی مبدل های حرارتی (کندانسور و ایزوبر) می گردد و در نتیجه کیفیت عملکرد سیستم را کاهش می دهد. بنابراین لازم است قبل از راه اندازی در هر فصل از لوله های اوپراتور کندانسور بازدید شود. چنانچه رسوب مشاهده می شد بهتر است با استفاده از روش های مکانیکی و یا شیمیایی از سطوح داخلی لوله ها رسوب زدایی گردد. نیاز به انجام رسوب زدایی بستگی به وضعیت رسوب های تشکیل شده دارد. بخصوص چون در ابتدای راه اندازی اولیه ممکن است گرد و غبار و یا اشیاء خارجی به درون لوله ها نفوذ کرده باشد. لازم است وضعیت کارکرد چیلر را در ابتدا در فواصل زمانی کوتاه (یک هفته یا یک ماه) مورد رسیدگی قرار داد. پس از اطمینان از عدم مشکلات در ابتدای راه اندازی می توان موردهای رسیدگی را با فواصل طولانی تر انجام داد.
هرگاه ضخامت لایه رسوب زیاد شود، لازم است کیفیت آب برج مورد رسیدگی قرار گیرد، در صورت ایجاد رسوب در سطح داخلی لوله ها، علائم و نشانه های زیر ظاهر می شود؛
الف: ظرفیت چیلر کاهش می یابد.
ب: درجه حرارت مبرد تقطیر شده در کندانسور که به سمت اوپراتور جریان می یابد نسبت به حالت عادی افزایش می یابد.
ج: درجه حرارت آب برج که از چیلر خارج شده و به سمت برج جریان دارد کمتر از حالت های معمولی خواهد شد و اختلاف درجه حرارت آب برج ورودی و خروجی از چیلر کاهش می یابد.
د: درجه حرارت محلول رقیق ایزوبر و فشار داخلی آن افزایش می یابد.
در صورت بروز علائم فوق الذکر جهت حفظ ظرفیت چیلر و طول عمر آن اقدامات پیشگیری زیر صورت می گیرد:
الف: رسوب گیری لوله های کندانسور و ایزوبر به روش مکانیکی
با این روش تا حدودی عملیات رسوب زدایی انجام می گیرد.
(1) شیرهای ورودی و خروجی را ببندید و شیرهای دوین و ونت را باز کنید تا آب از لوله ها و واترباکس تخلیه گردد.
(2) درپوش های هر دو واترباکس ها را با برس تمیز کنید.
در این حالت دور پمپ های سیرکوله آب گرم کاهش یافته و متناسب با آن دبی آب گرم یا داغ ورودی به چیلر کاهش پیدا می کند. و در نتیجه ظرفیت چیلر کنترل می گردد. در این روش نیز عامل نشان دهنده کاهش یا افزایش بار دمای آب چیلر می باشد.
مزیت این روش بسته به کنترل توسط شیر سه راهه بشرح زیر می باشد:
1- کاهش مسیر لوله کشی و عدم احتیاج به بای پاس
2- حذف سه عدد شیر که در دو طرف شیر سه راهه و در مسیر بای پاس در حالت قبلی نصب بودند.
3- سرعت عمل بالا تغییر ظرفیت نسبت به بار (تغییر ظرفیت چیلر نسبت به تغییر بار در این روش بسیار سریع تر از حالت قبل است.)
4- در حالت قبل پمپ آب گرم دائما در حال کار با دور نامی بود ولی در این روش با کاهش دور توان مصرفی پمپ نیز کاهش یافته و در مصرف انرژی الکتریکی پمپ صرفه جویی قابل ملاحظه ای می شود.
ارتباط تغییرات دور موتور پمپ با تغییرات دبی و فشار مصرفی به شرح زیر می باشد؛
(n_2/n_1 )=(O_2/O_1 )         ? (n_2/n_1 )?^2=(H_2/H_1 )         (n_2/n_1 )^3=(W_2/W_1 )
همان طور که مشاهده می کنید تغییر توان مصرفی با تغییرات توان سوم دور نسبت دارد یعنی اگر دور پمپ را نصف کنیم توان مصرفی 8 برابر نسبت به حالت اول کمتر می شود و این کار مصرف برق پمپ را به مقدار قابل ملاحظه ای کاهش می دهد.
W: توان مصرفی موتور پمپ
N: دور پمپ
H: هد پمپ
O: دبی پمپ
اندیس 1 و 2 نشان دهنده حالت های اولیه و ثانویه است.
در آنها محلول جاذب لیتیوم بروماید است و مبرد آب می باشد را پیش می آورد که دارای راندمان حرارتی بالا می باشند.
5- فشار بخار در اوپراتور:
علت اصلی استفاده از محلول لیتیوم بروماید به عنوان جاذب در چیلرهای جذبی آن است که فشار نسبی بخارآب در محلول خیلی کم می باشد. این بدان معنی است که خاصیت جذب رطوبت لیتیوم بروماید بسیار بالا است.
6- PH
محلول خالص لیتیوم بروماید تقریبا خنثی است. به هر حال محلولی که در چیلرهای ساخت شرکت ساری پویا مورد استفاده قرار می گیرد اندکی قلیایی می باشد که مسئله خوردگی را منتفی می سازد.
7- خوردگی:
خوردگی لیتیوم بروماید خیلی کمتر از آب نمک و یا محلول نمک های کلسیوم می باشد. اما از نظر رعایت موارد ایمنی، نظر به اینکه خوردگی نکته بسیار مهمی در طراحی تجهیزات می باشد، محلول لیتیوم بروماید به صورت قلیایی درآمده و علاوه بر این افزودنی های شیمیایی جهت مقابله با خوردگی به آن افزوده می شود. (لیتیوم کرومات)
8- سایر موارد:
اگرچه خاصیت سمی محلول لیتیوم بروماید بسیار ضعیف است به هر حال باید از تماس مستقیم پوست و یا اجزای بدن با آن خودداری گردد. در صورت هرگونه تماس با پوست و بدن سریعا با آب شسته شود.
5- مسیر لوله کشی های چیلد حتی الامکان طوری طراحی شود که در مجاورت منابع حرارتی مانند ژنراتور فشار بالا – دودکش و لوله های آب داغ و آب گرم و... قرار نگیرد و حتما عایق کاری گردد.
6- به منظور جلوگیری از افزایش دمای موتور خانه دودکش و مسیرهای بخار یا آب داغ عایق کاری گردد.
7- از قرار دادن اجسام اضافی که ممکن است در هنگام لوله کشی فراموش شده و در داخل لوله باقی بمانند، جدا خودداری شود. زیرا هنگام گردش آب بین اجسام داخل لوله های کولینگ یا چیلر دستگاه وارد شده و مسیر لوله ها را مسدود می کنند و باعث اختلال در کار دستگاه می شوند.
8- محل فیلتر های لوله کشی های آب چیلر و کولینگ طوری انتخاب شود تا امکان بازرسی و نظارت کامل وجود داشته باشد. همچنین فیلترها در مسیر ورود آب به دستگاه قرار گیرند نه در مسیر خروجی از دستگاه ها.
9- نصب و وصل سیم ارت مطمئن به بدنه دستگاه جهت عملکرد صحیح تجهیزات ابزار دقیق ایمنی دستگاه ضروری است.
10- قبلاز راه اندازی دستگاه پایه های مخازن فوقانی و تحتانی از یک طرف از هم جدا گردند تا از ایجاد تنش در اثر انبساط مخزن فوقانی در هنگام کار جلوگیری شود.
11- بوشن هایی در قسمت فوقانی واترباکس ها جهت نصب شیرهای هواگیری قرار داده شده اند. جهت بهره برداری از تمامی ظرفیت دستگاه شیرهای هواگیری روی این بوشن ها نصب می گردد.
12- در ورود و خروج لوله های ورودی واکیوم کندانسور دو عدد شیر هواگیری باید نصب گردد که با استفاده از آن گردش آب داخل کندانسور واکیوم به خوبی انجام گیرد.
13- در هنگام نصب از یک سمت به اندازه طول چیلر فاصله باشد این فاصله جهت تعویض احتمالی لوله ها در هنگام نیاز می باشد.
14- در هنگام نصب دقت شود که فضای لازم جهت باز کردن دریچه های واترباکس ها برای بازدید موجود باشد.
2-1-5- سوئیچ سطح مایع مبرد
پس از آنکه چیلر به مرحله بهره برداری رسید سطح مبرد هموار، به وسیله سوئیچ سطح زیر نظر گرفته می شود و به محض آنکه به مقدار عادی بالا آمد، پمپ مبرد راه اندازی می گردد.
در هنگام توقف چیلر، در صورتی که سطح آب قبل از سپری شدن زمان رقیق شدن کاهش یابد، عملیاتی رقیق شدن با این فرمان متوقف می شود. (پمپ مبرد خاموش)
ضمنا این سوئیچ حفاظت پمپ مبرد را نیز به هنگام خالی بودن تانک مبرد انجام می دهد.
3-1-5- رله جریان بیش از اندازه موتورهای محلول و مبرد
رله جریان بیش از اندازه که بر اساس حرارت عمل می کند به منظور جلوگیری از آسیب رسیدن به موتور در اثر جریان بیش از اندازه منظور شده است.
توجه: هرگاه فرمان توقف برای چیلر به وسیله یکی از عوامل ایمنی فعال شود، پمپ محلول بلافاصله متوقف نمی گردد بلکه پس از سپری شدن یک مدت زمان معینی از مدار خارج می گردد. البته به جز در مواردی از قبیل قطع برق، توقف به علت فعال شدن رله جریان بیش از حد موتور پمپ محلول، قطع جریان آب چیلد، زیرا رله زمانی (در PLC) در مدار قرار گرفته است تا سیستم پمپ محلول هموازه در موقعیت ایمن تر (از نظر کریستالزاسیون) قرار داشته باشد.
تذکر مهم: تنظیم و یا تعویض این رله های حرارتی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است که در شرایط مورد نیاز بتواند عمل نماید و پمپ از خطر سوختگی حفاظت شود.
4-1-5- کنترل کننده خودکار دمای آب چیلر (کنترل الکتریکی)